Gegevensbeveiliging staat onder druk

Gegevensbeveiliging staat onder druk

– Nieuwsbrief juni 2023

De veiligheid van het gebruik en opslag van persoonsgegevens in de digitale wereld staat steeds vaker onder druk. Door de toenemende digitalisering van informatie en communicatie worden persoonsgegevens op grote schaal verzameld en opgeslagen. Om de veiligheid van deze gegevens te waarborgen is het van belang dat organisaties maatregelen nemen. Het gebruik van goede software waarmee je gegevens kunt registreren is dan ook onontkoombaar.

Het Lasso-platform is ontworpen om aan die veiligheidsmaatregelen te voldoen. Echter blijft het gebruik van inlognamen en wachtwoorden de kwetsbare schakel in het gebruik van software. Dat is dan ook de reden dat Lasso ervoor kiest het inloggen met naam en wachtwoord onmogelijk te maken en alleen inlog met een “token” toe te staan. En meer specifiek een FIDO2-token.

FIDO2 staat voor Fast Identity Online 2. FIDO2 is een set van open standaarden voor authenticatie die is ontwikkeld om de veiligheid van het inlogproces te verbeteren. Hieronder enkele argumenten waarom FIDO2 de veiligheid van jouw gegevens verder versterkt :

Verbeterde beveiliging: FIDO2 maakt gebruik van public key-cryptografie, waardoor wachtwoorden niet langer op servers worden opgeslagen. In plaats daarvan genereert en bewaart FIDO2-token een unieke cryptografische sleutel die wordt gebruikt voor authenticatie. Dit vermindert het risico op wachtwoorddiefstal en phishing-aanvallen aanzienlijk.

Geen wachtwoorden meer onthouden: Met een FIDO2-token hoef je geen (ingewikkelde) wachtwoorden meer te onthouden of te beheren. In plaats daarvan gebruik je een fysieke beveiligingssleutel of een biometrisch apparaat, zoals een vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning, om je te authenticeren. Dit maakt het proces van inloggen gemakkelijker en minder vatbaar voor menselijke fouten. Let op: ieder wachtwoord dat jezelf kunt onthouden is per definitie niet veilig!

Universele ondersteuning: Het FIDO2-token wordt ondersteund door verschillende platforms, waaronder webbrowsers en besturingssystemen zoals Windows, macOS, Android en iOS. Hierdoor kun je dezelfde beveiligingsvoordelen ervaren bij het inloggen op verschillende apparaten en platforms.

Veiligheid en gemak voor online diensten: Door een FIDO2-token te gebruiken, geeft Lasso haar gebruikers de mogelijkheid tot een veiligere en gebruikersvriendelijkere inlog-ervaring. Het elimineert de noodzaak voor complexe wachtwoorden en vermindert het risico op account inbraak.

Bescherming tegen phishing: FIDO2 maakt gebruik van een techniek genaamd “origin binding”, waardoor de authenticatie alleen kan plaatsvinden als de website of de applicatie de juiste oorsprong heeft. Dit helpt phishing-aanvallen te voorkomen, waarbij kwaadwillende partijen proberen gebruikers te misleiden door valse inlogpagina’s te maken.

Al met al biedt FIDO2 een sterkere beveiliging, meer gemak en een betere gebruikerservaring bij het inloggen. Door het gebruik van fysieke beveiligingssleutels of biometrische apparaten wordt het inlogproces veiliger en wordt het risico op accountinbraak verminderd.

Alvast starten met een FIDO2 token? Bestel hier.